Phoenix Criminal Lawyer
Vem väntar dig i skogen?

Roller från pjäsen

Välkomna Thespianer!
På den här sidan finner du stämningstexter till de tre (fyra) grupperna: amatörteatersällskapet Kugghjulen, de förvirrade Älskarna och älvorna, som är uppdelade i två hov, älvadrottningen Titanias och älvakungen Oberons.

Vill du skriva en egen roll till lajvet – välj då en gruppering, läs stämningstexten och fyll i anmälningsformuläret!

Vid varje gruppering finns en länk “Se individuella roller”. Här finns ett antal färdigskrivna roller (och information om de är tillsatta eller ej). Vill du välja en av dem, skriv in dess namn i anmälningsformuläret.

Amatörteatersällskapet Kugghjulen
Se individuella roller: Kugghjulen
Kuhhjulen är ett amatörteatersällskap som inte än fått någon chans att göra sig känt: än så länge är det deltagarna och möjligen deras närmaste familjer som vet om sällskapets existens. Det startades av Qvitten och var från början ett textläsarsällskap med Qvitten, Botten och Snugg. De träffades en gång i veckan och läste berömda texter och tal och diskuterade dem ur ett någorlunda filosofiskt perspektiv. Dock växte gruppen när folk drog med vänner och de började snart agera ut de mer dramatiska texterna. Qvitten fick då idén att ändra ramarna för deras möten och på den vägen var det! Nu träffas man regelbundet för att sätta upp pjäser, och drömmer storslagna drömmar.

Ingen i kugghjulen har någon egentlig skolning i teateryrket. De deltar i gruppen för att ha ett trevligt forum att få umgås med vänner, mer än hälften av deras timmar tillsammans går ut på att dricka kaffe, äta någons medhavda bullar från en snäll käresta och prata om händelser i staden. En inte oansenlig del av resten av tiden går åt till att diskutera kring pjäserna – vem som ska ha vilka roller, och hur man teoretiskt bäst gestaltar olika saker. Kugghjulen kallas just “Kugghjulen” för att alla medlemmarna är duktiga mekaniker och hantverkare i de ångpustande maskinerna i Stadsstaten.

Föreställningen de ska få ihop nu är deras första sammanhängande arbete som ska sättas upp för publik! Tidigare har de mest klätt ut sig och spela någon annan inför likasinnade och lika utklädda vänner. Hertigen har utlyst en öppen talangjakt för äran (och pengarna! så mycket pengar!) att få spela på Bröllopet (ni förstår! han ska gifta sig med Dam Hippolyta!), och Qvitten har anmält gruppen. Att dra sig ur vore att skämma ut sig och förolämpa hertigen, någonting som är farligt på riktigt. Att spela dåligt vore ju fasansfullt pinsamt – vissa har drömt mardrömmar där de jagas ut, endast iklädda sina teaterkostymer, från staden av en rasande hertig som är tolv fot lång!

Stämningen i gruppen just nu är nervös – nervöst förväntansfull och skräckfylld förväntan. Det här kan ändra deras liv! Eller stjälpa det…

Qvitten är gruppens ledare då hen är regissör och den med mest ordningssinne. Botten har tidigare varit grupens sociala nav – mest för att hen tar så mycket plats. Charmant är ett nytillskott som utmanar Bottens plats (och självklara rätt till huvudrollen). Snugg är gruppens medlare som vill att alla ska komma överens – Magerman snarare underblåser konflikter då hen vill stå på den vinnande sidan och gärna snackar skit. Det här gör att de två vännerna ibland har lite svårt för varandra. Flöjt är minst erfaren i gruppen, och gesäll med Snugg som sin mästare. Han får alltid de dåligaste rollerna, men vill så mycket mer! Snut har varit med jättelänge, men är väldigt ambivalent till skådespeleriet – han vill så gärna så på scen! Men han är så rädd för det! De andra försöker (med blandad framgång) hjälpa honom. Brutus är, liksom Charmant, ett nytillskott som oroar gruppen lite. Alla får ju vara med – och han dök bara upp på en repetition för någon vecka sen. Han är tystlåten, ser ofta arg ut och har ett rykte om barslagsmål som oroar de andra – men innerst inne är han en förtryckt teaterapa av rang som vill spela ut och hoppa runt på scen i tights!

Älskarna och Skuggälvorna
För individuella roller, se Älskarna och Skuggälvorna!
Älskarna är fyra ungdomar med rika föräldrar. De har känt varandra mycket länge och umgicks alla fyra när de var barn, inte bara för att de då hade roligt utan också för att det inte fanns många i samma ålder i deras samhällsskikt. De har därför levt en ganska skyddad tillvaro och har nästan ingen koll på hur arbetarklassen lever.

Varje älskare har också en skuggälva som fattat tycke för denne. En människa och skuggälvan behöver inte hålla med varandra, människans känslor blir antingen förstärkta, försvagade eller helt nya när skuggälvan lägger sig i – vilket den bara gör när den är intresserad – och det är fullt normalt att gå och muttra för sig själv när man försöker lösa ett knivigt problem som kommit upp. Off vill vi förenkla Shakespeareanska monologer genom att göra dem till dialoger med skuggälvorna. Det är ingen annan människa än skuggälvans offer som hör dennes röst, och personen tror alltid att det är dess inre tankar som låter.

Gemensamt för Älskarna är att de alla har som sitt högsta mål att hitta en monogam partner, en livskamrat, nu. Alla älskarna är emotionellt monogama till sin natur – men inte nödvändigtvis sexuellt monogama. Det är upp till spelarna att avgöra var karaktärerna är på hetero-homo-bisexuell-queer-skalan.

Varje skuggälva-älskare-par delar egentligen på en av rollerna ur Shakespear-pjäsen. Ert off-mål är att gemensamt gestalta den rollen. Skuggälvan hakade på sitt offer ungefär när pjäsen börjar, precis när älskarna gick in i skogen. Skuggälvan äter även av Älskarens mat. Skuggälvorna kan höra varandra och prata med andra älvor

Älvakungens och Älvadrottningens två hov
För individuella roller, se Oberons hov och Titanias hov.
Världens älvor styrs av Drottning Titania och Kung Oberon. De har varsitt hov, och i vanliga fall är allt frid och fröjd.
Men just nu grälar de! Oberon tror att Titania har haft ihop det med människohertigen Teseus – och Titania misstänker att Oberon har haft en affär med människodamen Hippolyta. Ingen av dem vill vara den första att försöka reparera skadan.

TITANIA: And never, since the middle summer’s spring,
Met we on hill, in dale, forest or mead,
By paved fountain or by rushy brook,
Or in the beached margent of the sea,
To dance our ringlets to the whistling wind,
But with thy brawls thou hast disturb’d our sport.
Therefore the winds, piping to us in vain,
As in revenge, have suck’d up from the sea
Contagious fogs; which falling in the land
Have every pelting river made so proud
That they have overborne their continents!
OBERON: Do you amend it then; it lies in you:
Why should Titania cross her Oberon?

Älvkaraktärer är inte så mångfacetterade, de drivs ofta av en eller ett par starka känslor. Älvor tänker mycket cirkulärt, de kan byta åsikter liksom sinnesstämningar fruktansvärt lätt och också byta samtalsämne mitt i en konversation. Som älvspelare ska du välja det som gör att spelet blir bättre helt enkelt. Alla älvspelare bör ha åtminstone ett personligt mål att försöka uppnå under spelet. Det kan vara väldigt enkelt, som att förödmjuka en annan älva, få ligga med specifik varelse, få ett leende från drottningen osv..
Älvor är polyamorösa och har gärna många partners men kan samtidigt bli väldigt svartsjuka. Enligt dem finns det ingen paradox i detta, självklart vill alla ha just DIG men om du vill ha någon ska denne såklart släppa allt annat. Vi ser gärna att älvor är närgångna och har dålig koll på personliga sfärer, till den grad att de kan upplevas som ohyfsade av människor. Det viktigaste för oss är dock att deltagare känner sig trygga, så om du vill spela älvfolk men ha lite mer distans så är det helt okej. En arg och bitsk älva kanske inte går och kramar på alla denne träffar. Vi uppmuntrar folk att följa Ars Amandi-traditionen och fokusera ev. beröring på armar och händer.
Älvor bryr sig inte alls om kön och ser ut som män eller kvinnor för att de valt detta för stunden. Känner någon för att byta kön under kvällen är det inom ramarna för det godkända så länge du fortfarande är lätt att känna igen.